Το ερειπωμένο χωριό της Χράνης.


Από τον Τρίλοφο και κατεύθυνση προς Κατερίνη ,ακολουθώντας τον δρόμο προς τον χώρο υγειονομικής ταφής της περιοχής ,ο δρόμος σε βγάζει στο παλιό χωριό ...




της Χράνης .
Το μέρος είναι εγκαταλελειμμένο και ο χρόνος δείχνει πως έχει περάσει για τα καλά από πάνω του .
Για καλή μου τύχη , φωτογραφίζοντας ,φαίνομαι "ύποπτος" σε ένα περιβάλλον που δεν κυκλοφορεί πλέον κόσμος , λέω για καλή μου τύχη , γιατί σταμάτησε ένας κτηνοτρόφος από τα μέρη εκείνα και μου είπε την ιστορία της περιοχής .
Η περιοχή λοιπόν (και με κάθε επιφύλαξη ) ανήκε στους Τσεγκαίους επί τουρκοκρατίας και ακόμη παλιότερα .Στο μέρος που είναι το χωρίο είχαν τα κονάκια τους.
Με τις απαλλοτριώσεις για τους πρόσφυγες , το μέρος δόθηκε σε πρόσφυγες ,που το τίμησαν και το ανέπτυξαν ,φτιάχνοντας έναν τυπικό Ελληνικό οικισμό.
Βέβαια το παιχνίδι της μοίρας έπαιξε τον δικό του ρόλο αφού τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 1973 μετά από σεισμό ,το μέρος έγινε ασταθές και τα σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από καθιζήσεις .
Έτσι αποφασίζεται το μέρος να εγκαταλειφθεί .
Σήμερα θα βρεις εκεί μόνο δυο-τρείς κτηνοτρόφους και δυο-τρεις ακόμη που αναστήλωσαν τα καλυβάκια τους και έχουν τους μπαξέδες τους.
Το μοναδικό μέρος που δεν πέρασε ο χρόνος από πάνω του ,είναι η εκκλησία.

















































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν δεν σας κάνει κόπο αφήστε το μήνυμα σας εδώ ,
χαίρομαι να τα διαβάζω !